Allmänt

Att göra skillnad

Hushållningssällskapet. Smaka på det ordet. Det är lätt att associera till präktiga bullbak med en underton av gödseldoft. Det första Hushållningssällskapet etablerades 1791. Vem var kung i Sverige då? Rätt. Gustav III. Det är ett tag sedan. Så visst, det är väl okej att tänka ”förr-i-tiden”. Men ändå så fel. För Hushållningssällskapet är grymt nyskapande. Nu som då gör de skillnad. På riktigt.

Under sent 1700-tal, i ett annat Sverige, var svälten inte bara någon annanstans. Då skrek den i magarna på våra egna barn. Då behövdes ny kunskap för en effektivare livsmedelsproduktion. Ur det behovet föddes Hushållningssällskapet. De är fortfarande grymt innovativa, och de fortsätter att fylla behov.

Ett av Hushållningssällskapets projekt – kokboksappen Matglad – vann förra årets Sveapris. Sveapriset är en ”framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.” Matglad är en kokboksapp på lätt svenska, som gör så att alla kan behärska enkel matlagning. Att kunna laga sin egen mat ger så mycket mer än en middag. Självkänsla, oberoende och glädje till exempel.

Jag har skrivit mycket om framgångssagan Matglad i olika sammanhang, men aldrig har det varit roligare än när jag, på uppdrag av nättidningen Specail Nest, fick följa med hem till Louise. Sedan blev jag glad en gång till. När den artikel som blev resultatet blev rejält gillad och delad på Facebook. För då får ju fler chansen att upptäcka Matglad. Och jag fick vara med och göra skillnad. På riktigt.

Läs gärna om den skillnad som Matglad gör för Louise. Hon har autism och en lättare utvecklingsstörning, men skulle inte banga för att bjuda Nina Hagen på tacofisk.

Här finns artikeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *